• Matpåminutter

Skalldyrsuppe | hjemmelaget



Skalldyrsuppe du kan servere både til hverdag og fest!

Suppen er en fest i seg selv.

Kraften er viktig her og den avgjør smaken på suppen.

Tar knappe 30 minutter å koke kraften og i mens klargjør du resten til suppa.

Da er ikke tid på rensing av reker tatt med altså...

Så på rundt 50 minutter vil du ha en deilig, smaksrik suppe klar på bordet.

Du må gjerne ha fisk i suppen også.

Ønsker du lage suppen kraftigere, bruker du smør og EKTE FLØTE i stedet.


Høsten er en fin tid å lage gode supper og gryter på. Hvem vet, kanskje dette blir din nye favoritt med havets frukter:-)

Suppen kan også serveres som forett, da selvfølgelig i mindre porsjoner.


Ps: Om sommeren spiser vi mer reker enn ellers i året. Kan derfor være lurt og litt smart å koke kraft på skallet da. Tar som sagt ikke lang tid. Frys ned og ta opp igjen på høsten når suppene skal lages.



Skalldyrsuppe med blåskjell, Scampi og kamskjell

Oppskriften holder til 4 personer


800 gram reker (trenger kun skallet, så rekene kan du spare til en god frokost)

1 løk, 1 gulrot, sellerirot tilsvarende 1 gulrot, 2 tomater i båter ( til kraften)

2 sjalottløk

1/2 chili

2 fedd hvitløk

6 ss Cognac, MÅ ikke sløyfes.

2 ts tomatpure / tomat extract (brukte extract fra Oliviers&Co)

1/2 ts tomatpulver (også fra Oliviers. Gir en veldig fin tomatsmak), men kan droppes.

16 scampi

8-12 kamskjell

12 blåskjell ( ferske blåskjell er best, se tips nedfor for damping av de)

1 dl revet gulrot

1 dl revet sellerirot

4 vårløk

1 fennikel revet

3 ss persille

1/2 sitron

1 ss salt

kvernet pepper (sort pepper)

1 pk lett matfløte

3 ss maizena utørt i kaldt vann til jevning , mer om du vil ha enda tykkere, evt. Creme fraiche om det er fest.

CHILIOLJE, på bordet slik at hver og en kan ta så mange dråper de måtte ønske. For å sette den siste prikken over retten!


Har du noen urter stående på kjøkkenbenken, persille eller koriander. Finhakk og ha i suppen mot slutten.


Slik gjør du


1. Rens rekene og legg skallet til sides. Erkun det vi skal lage kraft på.

2. Grovhakk og fres alle grønnsakene til kraftene i litt olje. Ha så i rekeskallet og fres i et par minutter til. Ha i

3. Ha i tomatpure og hell over vann, slik at det såvidt dekker rekeskallet.

4. La det småkoke i ca 20 minutter.

5. Sil kraften.

6. Finhakk sjalottløk, chili og hvitløk. Fres dette i litt olje.

7. Ha i Cocnac og la den dampe bort såvidt halvarten av væsken og ha så i kraften.

8. Tilsett fløte og kok det hele opp.

9. Ha i blåskjell, kamskjell og scampi. (fres gjerne kamskjell og scampi på panne i litt smør først, men ikke et must)

10. Smak til med salt&pepper pluss sitron

11. Til slutt, altså rett før servering. Har du oppi grønnsakene. Disse rasper du på et rivgjern i en fei, foruten om vårløken. Den kutter du i fine tynne skiver.


Server gjerne suppen med litt godt brød/hvitløksbrød


PS: skulle du få rester av suppem bruk det som saus til fisk senere i uken!


BLÅSKJELL:

Vask og skyll blåskjell i kaldt vann og fjern skjell som ikke vil lukke seg.

Fres finhakket løk i olje. Tilsett blåskjell og cider/vin. Ha på lokk.

Rist litt i panna innimellom. Når skjellene åpner seg, er de ferdig.



79 visninger

© 2018 by Trude Straume