• Matpåminutter

Lammegryte med rotgrønnsaker



Lammegryte som setter smaksløkene i sving med det samme!

En god høstgryte smekket med gode grønnsaker og en herlig saus.

Kjøttet er mørt og saftig og noe alle og enhver forhåpentligvis liker.

Norsk lam er i verdensklasse og en delikatesse som koster, men

du trenger så absolutt ikke ha indrefilet av lam for å få en god gryte.

I denne gryten kan du bruke lam fra koteletter, biff, bog, mørbrad eller lignende


Jeg brukte biff og koteletter av lam i denne gryten.

Jeg skar bort beina på kotelettene og delte alt kjøttet i terninger.

Skrogene/beina, kokte jeg da kraft på.

Du kan fint bruke buljong/fond i oppskriften. Men har du tid og anledning, sjekk ut oppskrift og fremgangsmåte nederst i innlegget!




Lammegryte med potetmos

Oppskrift til 4 personer


650 gram reinskåret lammekjøtt av bog, koteletter, biff, mørbrad eller lignende

2 ss olivenolje

3 sjalottløk

2 fedd hvitløk

150 gram sjampinjong

400 gram gulrot

2 pastinakk

200 gram sellerirot

1 liten ts sukker

1,5 dl rødvin

0,7 liter kraft

2 ss tomat konsentrat ( pure)

1 boks hakkede tomater

2 ss tomat og rosmarin marinade fra Oliviers& Co, evt. ha i 1 litt fersk hakket rosmarin

3 ss hakket persille

2 ss maisenna utrørt i kaldt vann. juster mengde etter ønsket tykkelse på gryten.


Bete& rødløksmarmelade. Du kan erstattes den med løkkompott eller eventuelt rørte tyttebær.

( se bilde lengre nede)

Potetmos

800 gram skrelte poteter

2 dl lettmelk

2 ss smør

1 liten ts salt

1 liten teskje pepper /pepper mix


Slik gjør du


1. Skjær kjøtt i terninger, rotgrønnsaker i grove biter og finhakk løk og hvitløk.

2. Fres kjøttet i en jerngryte med olivenolje. Ha så i løk og sopp og fres videre til sopp og løk har fått fin farge.

3. Tilsett grønnsakene og rosmarin blandingen.

4. Ha i hvitløk, tomat pure, sukker og bland godt.

5. Ha i rødvin og la den koke nesten helt inn før du tilsetter kraft og hakkede tomater

6. Sett på lokket og la det koke opp. Skru ned varmen og la gryten småkoke i minst 30 minutter.

I mellomtiden kan du lage potetmosen

7. Kjenn at kjøttet er skikkelig mørt. Hvis ikke kok i ytterligere 10-20 minutter.

8. Smak til med salt og pepper.

9. Jevne gryten med maisenna og ha i hakket persille og eventuelt mer rosmarin like før servering.


Potetmos

1. Kok potetene møre i vann uten tilsatt salt.

2. Hell utav vannet og tilsett smør.

3. Ha så i litt og litt melk mens du moser potetene godt.

4. Smak til med salt og pepper.


Server gryten sammen med potetstappe og ha marmeladen som tilbehør, helt MAGISK og en eksplosjon av gode smaker sammen med den deilige gryten med lam.


Lammekraft


600-700 gram kraftbein, lam

2 gulrøtter

1 løk

1/4 purreløk

60 gram sellerirot

3-4 hele pepperkorn

1 laurbærblad

Bouquet garni, kan sløyfes men gir en god smak


Slik gjør du


Brun beina godt i en vid stor panne eller sett de i ovnen på et brett på 230 grader til de har fått en gyllen og fin farge.

Grovkutt grønnsakene og ha alt over i en kjele.

Fyll på med vann til du dekker det hele. Kok opp og la den småkoke i minst 4-5 timer.

Skum av underveis.

Sil og oppbevar i små glass dersom du ikke skal bruke den med det samme.

For en enda kraftigere kraft, kan du etter du har silt den, koke den inn til halvparten.


Høstgryte med lam og rotgrønnsaker











160 visninger

© 2018 by Trude Straume