• Matpåminutter

Hjemmelaget Aioli | 3 varianter


Hjemmelaget AIOLI, eller hvitløksmajones som det egentlig er, lager du på få minutter selv.

Ikke mange ingredienser som skal til heller!

Her får DU hele 3 varianter av meg, som passer perfekt til sommermaten.


Variantene er: Klassisk aioli, curry aioli og chili aioli!

Det ligger allerede en variant av bbq aioli her, bruk søkefeltet om du vil sjekke den ut også.

Hvis du først har smakt hjemmelaget AIOLI, vil du ikke kjøpe halvfabrikata igjen.

Da vet du jo allerede hvor sykt enkelt og kjapt det er å lage selv.

Og for ikke å snakke om smaken.

Sist helg var vi i konfirmasjon og konfirmanten spurte fint om jeg kunne lage foccacia.

Sa selvsagt ja og laget aioli, som jeg visste passer perfekt til nystekt deilig brød.

Hennes mor hadde laget basilikumpesto ( min oppskrift så klart) og hadde en såkalt "hjemmelaget halvfabrikat" av en aioli. Skal ikke nevne merke, men det smakte VONDT, rett og slett. Det var samtlige enig med.


Aioli/hvitløksmajones passer til veldig mye, blant annet så er det veldig godt sammen med nybakt brød, stekte poteter, tapas, i potetsalat, til salat, grillmat og ikke minst knallgodt til skalldyr.

Klassisk aioli er rett og slett hjemmelaget majones med hvitløk. Majones består helt enkelt av eggeplommer og nøytral matolje. Det du trenger av utstyr er en stavmikser eller en

Aioli holder seg i kjøleskapet i opptil flere uker så lenge den blir oppbevart i en tett boks.


Når du setter i gang med å lage aioli og du har planer om å lage 1, 2 eller 3 varianter. Så lager du helt enkelt den klassiske først. Det er basen. Som du deretter deler opp og tilsetter smakene du vil ha.

Disse 3 jeg valgte ut i dag, er skikkelig god og noe som passer enhver smak.

Skal du på grillfest i hagen, så ta med deg en skål eller to som vertinnegave:-)


PS: konsistensen på en aioli skal være ganske tykk, den skal holde fasongen og ikke være rennende.

Det står i vann til justering i oppskriften. Vannet brukes for å juster for at ikke majonesen skal sprekke. Ha bitte litt i om gangen når jeg ser den er veldig tykk.

Ikke alltid det behøves.

Dersom uhellet først skulle være ute og majonesen/aiolien sprekker.

Ha en ny eggeplomme i en bolle og hell i den sprukne massen litt og litt til den tykner igjen.




Curry Aioli

Chili aioli

klassisk aioli

Oppskrift KLASSISK AIOLI i stor porsjon


3 eppeplommer

1 ts dijon sennep

1 ss lime saft/ eller sitron

3 fedd hvitløk

3-4 dl nøytral matolje

2 ss vann, for justering dersom behov

1/2 ts salt

1 knivspiss pepper


Slik gjør du


1. Ha eggeplommer i en bolle sammen med sennep, presset hvitløk og limesaft.

2. Ha i litt og litt olje, i en tynn stråle mens stavmikseren jobber.

3. Smak til med salt og pepper.



CHILI AIOLI

1/3 del av aiolien

1 knivspiss røkt paprika krydder/ evt vanlig paprika krydder

1 knivspiss chili pulver eller mer for de som vil ha den enda mer spicy

1 ts chili olje, kan droppes



CURRY AIOLI

1/3 del av aiolien

1 ts karri pulver

1 knivspiss gurkemeie


0 visninger

© 2018 by Trude Straume