• Matpåminutter

Grytebrød med gulrot | matpaaminutter

Oppdatert: 27. jan. 2019


Hei på deg!

De beste brødene lager du selv, er du ikke enig?

Deilig hjemmebakt brød med få ingredienser og som ikke krever så mye jobb av DEG.

Dette brødet tar få minutter å lage, men hevingen tar tid.

Beste er å heve mellom 10-12 timer på benken. Eller du kan sette brødet til heving om kvelden i kjøleskapet og bake ut neste ettermiddag. (kan stå på benken i opptil 15 timer)

Brødet holder seg ferskt i dagevis så lenge du pakker det inn i et forkle.

Sprø skorpe, saftig og med god smak.

Det viktigste med dette grytebrødet, er jo at du faktisk må steke det i en støpejern/jerngryte.

Den skal varmes opp på forhånd og gryta blir som en liten ovn i seg selv.


Jeg håper du vil teste ut denne oppskriften og vil gjerne ha en tilbakemelding om hva du syns:-)

Del gjerne oppskriften videre!


Lykke til <3



Oppskrift 1 stk halvgrovt grytebrød


7dl kaldt vann

600 g siktet spelt mel/eller hvetemel

200 g sammalt spelt/sammalt hvete

1dl havregryn

1dl sesamfrø

1/3 ts tørrgjær

1 stor gulrot

1ts Maldon salt

PS: I tillegg 130 g sammalt eller siktet mel til etterheving


Slik gjør du


Bland alt det tørre og ha det over i bollen med det kalde vannet.

Bland godt, slik at det ikke er noen klumper igjen med mel.

Deigen skal være nokså klissete.

Skrell gulroten og rasp på rivjern. Vend den inn inn i deigen.

Ha plastfolie over bollen og la den stå på kjøkkenbenken i minst 8 timer, gjerne opp mot 12 og 15 timer.


Sett ovnen på 250 grader og sett inni gryta med lokk på.

Vend forsiktig inn 130 g mel i deigen. Brett inn mot midten hele veien rundt.

La den etterheve i ca 20-30 minutter.

Hvelv så deigen i en smurt/spray med olje og varm jerngryte.

Strø over Maldon salt og skjær et snitt i brødet om du ønsker dette.

Sett gryta inn i ovnen med lokk på og stek på nederste rille. Skru så temperaturen ned til 230 grader.

Etter 45-50 minutter, ta av lokket og stek i ytterligere 10 minutter.

Ta ut brødet og hvelv over på rist og la det ligge i minst 30 minutter før du skjærer i det.


Server med ditt favorittpålegg eller ha det som tilbehør til suppe:)

Husk å oppbevare det i håndkle på kjøkken benken!


Ha en fortsatt fin kveld og uke videre!


963 visninger

© 2018 by Trude Straume